Muszáj definiálni?

Küldetésnyilatkozat
Biztonságpolitika és szerkesztési elvek
ZHB levelezőlista
PERELJ BE minket - de előtte ezt olvasd el
  • Zaftosabbnál zaftosabb visszaélések leírását várjuk a zughekker(kukac)gmail.com címre!

    UTOLSÓ OKOSSÁGOK

    letöltenivaló

    Fejlesztőknek
    mind ingyenes, teljes verzió


    Eclipse 3.3.2 – a legfrissebb Eclipse SDK C++/C-re élesítve (63 MB)


    PHP for Eclipse SDK - a név magáért beszél: letöltöd, kibontod, bemásolod és megy (9 MB)


    Xinox Java Creator (2 MB) kicsi, gyors, de erős (2 MB)


    SciTe v. 1.76 (0,8 MB) – körülbelül 30 nyelv forráskódjának írásánál ad segítséget. Mert szép színes


    Mitől döglik a kém?


    mind ingyenes, teljes verzió Tudjuk, hogy mindenkinek "a sajátja" a legjobb víruskeresője, a legbiztonságosabb tűzfala, de azért mi ezeket ajánljuk Windows-ra az ingyenesek közül


     Spybot Search and Destroy


     Spyware Terminator

    iWiW és magánszféra: rejtett mintázatok

    2008.05.01. 01:12 | Zughekker Zoli | 1 komment

    Címkék: iwiw magánszféra haladó

    Ismét iWiW, csak kicsit másképp. Minden iWiW-felhasználó úgy gondolja, hogy csak azok az adatok szolgáltathatnak róla információt, amiket az adatlapján megadott. Holott nyílt titok, hogy a fejvadász cégek rutinszerűen megnézik a leendő alkalmazott ismerőseinek összetételét. Az is valószínűsíthető, hogy számos tudományos, elsősorban szociológiai kutatásban is szerepet kaphat nagy számú  felhasználó ismerősi összetételének elemzése, ami aztán használható szociometriai mintázatelemzésre és ki tudja még mire.

    Aki használja a közösségi hálót, jól tudja, hogy szép számmal akadnak olyan adatlapok, amiket nem természetes személynek, hanem valamilyen szimbólumnak vagy közösségnek tart fenn a gazdája. Az utóbbi időben már-már irritálóan sok, tényleg értelmetlen profilt hoztak létre, mint amilyen az Apa kezdődik FAN club vagy éppen Hármas metró
    Minket most mégsem ez érdekel, sokkal inkább azok az adatlapok, amik olyan közösségeket fednek, amik
    [a] relatív zártak
    [b] összetétele a legkülönfélébb emberekből áll, viszont egy fontos sajátosságban biztosan megegyeznek, amit vizsgálni fogunk
    [c] következtetni belőle valamilyen életvitelbeli szokásra vagy valamilyen identitástudatra ([politikai nézet, szexuális orientáció, stb.)
    [d] sok felhasználót számlál

    A partiarcok nyilván szívesen látják az ismerőseik közt kedvenc szórakozóhelyük adatlapját vagy valami olyat szimbolizáló adatlapot, ami valahogyan köthető az életmódjukhoz. Ez a magyarázat eddig persze még elfogadhatatlanul ködös, ezért egy konkrét példán mutatom be, hogy mire is gondolok. Az előző cikkemben említett Országos Tolerancia Egyesületről
    lerí, hogy nagyrészt melegeket fog egy csoportba, akik (be)vállalják, hogy egy ormótlan zászló égtelenkedjen az ismerőseik közt. Kis keresgélés után láttam, hogy olyan szórakozóhelyeknek is van adatlapja, mint amilyen az Alterego Club vagy a Pure
    amikről tudvalevő, hogy a vendégkör összetétele nagyrészt melegekből és biszexuálisokból áll. Ahogy a cikk elején is írtam, sokan szeretik az ismerőseik közt látni kedvenc szórakozóhelyüket, így nem csoda, hogy ezeknek a szimbolikus adatlapoknak is igen nagy számú ismerősük van [d], akik értelemszerűen melegek [b].

    A meleg iWiW használók nagyobbik részre persze az életbe nem venne fel ilyen szimbolikus adatlapot az ismerősei közé, mint árulkodó jelet. Viszont – és most jön a lényeg – tény, hogy egy adott melegnek jelentősen több meleg ismerőse van [a], mint egy heteroszexuálisnak, így egy meleg iWiW júzernek persze, hogy több meleg lesz az ismerősei közt az iWiW-en is. Na jöjjön a brain storming!

    Tudjuk, hogy mindenkihez legfeljebb 3 lépésen keresztül vezet az út az iWiW-en, már ha a szerver nem lusta kiszámolni a legrövidebb utat, és nem fogja majd azt hazudni a felhasználónak, hogy "Nincs legrövidebb út", "A szolgáltatás nem elérhető" vagy "WIWD hiba". Abban az esetben tehát, ha egy meleg a közte és egy másik felhasználó közti legrövidebb utat kérdezi le, elégséges számú ismerős esetén szinte biztosra megállapítható, hogy a másik felhasználó meleg-e, hiszen sokkal több legrövidebb út fog vezetni meleg ismerősökön keresztül, mint más, nem meleg ismerősökön keresztül! (vö. egy meleg sokkal több meleget ismer, mint egy nem meleg). Tételezzük fel, hogy valaki nem buzult meg ugyan, de valami perverz kíváncsiság apropóján ezt a kiválóan tesztelhető hipotézist kihasználva meg szeretné állapítani bizonyos felhasználókról, hogy melegek-e.

    Az egyik lehetőség, hogy létrehoz egy fiktív felhasználót, majd ismerősnek jelöl pár tucat embert, akiről biztosan tudja, hogy meleg és ugyanennyit, amelyikről biztosan tudja, hogy nem, majd a kapott vegyes ismerősi összetétel mellett végzi a lekérdezéseket. A módszeren látszik, hogy már a kivitelezés első fázisában el fog vetélni. Ugyanis egy fiktív felhasználónak nagyon sokan nem fognak visszajelezni ismerősként. Ennél egy sokkal elegánsabb és diszkrétebb módszert gondoltam ki.

    1.    Kreálunk egy felhasználót egy tetszőleges, persze hitelt érdemlő névvel!
    2.    Bejelöljük a közismerten melegek által látogatott szórakozóhelyeket, akik vígan vissza is fognak jelölni, hiszen nekik ez annál nagyobb reklám, minél több virtuális ismerősük van. 
    3.    Bejelölünk körülbelül ugyanennyi olyan szimbolikus profilt, ami semmilyen jellegzetességre nem utal, azaz lehet ez akár a Fogkefe, akár kedvenc filmsztárunk adatlapja, aminek az ismerőseinek semmilyen lényeges közös vonása nincs. Azaz pszeudo-véletlen összetételű ismerősi körnek mondható. Lényeges viszont, hogy egy-egy ilyen szimbolikus iWiW-felhasználó szintén nagyszámú ismerőssel rendelkezzen, de az [a], [b], [c] feltételek NE teljesüljenek!
    4.    ezt követően hagyjuk, hogy visszajelöljenek minket – miért ne tennék?

    Majd hagyjuk penészedni az iWiW-et néhány napig, amíg az adatbázis frissül, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony lekérdezéseket lehessen vele végezni.

    SHOWTIME, jöhet a hipotézisvizsgálat. Kijelölünk véletlenszerűen egy ismeretlen felhasználót, majd kattintunk a bűvös Legrövidebb út gombra. Abban az esetben, ha a lehetséges legrövidebb utak többsége, egy vegyes, pszeudo-véletlen összetételű ismerősöket magába foglaló szimbolikus iWiW-ismerősünkön keresztül vezet, kijelenthető, hogy a célszemély valószínűleg nem meleg.

    Ha kiválasztunk egy bombázó leszbi bulát, majd ismét elvégezzük a Legrövidebb út lekérdezést, szinte biztos, hogy az alternatív legrövidebb utak többsége valamelyik melegbárt vagy homo-szervezetet reprezentáló szimbolikus iWiW-ismerősünkön keresztül fog vezetni még abban az esetben is, ha a leszbi csajnak vagy meleg csávónak nincs fent az ismerősei közt egy ilyen szimbolikus ismerős sem! Ha nem, akkor a bombázó mégsem leszbi.

    A jelenség magyarázata az, hogy az illető leszbinek/meleg pasinak, ahogyan előbb is leírtam, sokkal több hasonszőrű ismerőse van [a], akik közül gyakorlatilag biztosan van olyan, akinek az ismerősei közt viszont már ott díszeleg valamelyik buzibár vagy meleg közösséget összefogó szervezet szimbolikus iWiW-adatlapja, amelyik a mi ismerőseink közt is fent van!

    A módszer természetesen nem csak buzievagy-kérdés megválaszolására használható, hanem adaptálható bármilyen olyan nehezen kimutatható közösségbe tartozás kimutatására, ami a fent leírt [a], [b], [c] és [d] feltételeknek megfelelnek!

    Izommatekos beütésű olvasóink kedvéért megjegyzem, hogy az eljárásban feltételezett  modellközösségek további kritériumokkal bővíthetőek ki, például azzal, hogy a pszeudo-véletlen összetételű szimbolikus iWiW-lapnak és az közösségre utaló iWiW-lapnak legyen közel azonos számú ismerőse. Az pedig már pszichológiai kérdés, hogy mit nevezünk pszeudo-véletlen összetételű iWiW-adatlapnak, amit tehát kontroll csoportként használunk.

    Galád módon kipróbáltam: működik. 

    Megoldás? Amíg léteznek fiktív iWiW-fiókok, gyakorlatilag nincs, hiszen ha még a mi ismerőseink közt csak természetes személyek vannak, úgyis vannak olyan ismerőseink, akik ismerősei közt vannak nem természetes személyek is. A legjobb, részleges megoldás hogy tényleg csak azokat vesszük fel az ismerőseink közé, akikkel közeli kapcsolatban vagyunk.

    · 1 trackback

    A bejegyzés trackback címe:

    https://zughekker.blog.hu/api/trackback/id/tr62449450

    Trackbackek, pingbackek:

    Trackback: relaxing athens massage 2017.10.08. 06:34:20

    Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

    Pingback: HTML Info » Blog Archive » Bloghelye-sírás 2009.01.09. 14:47:13

    [...]véleménye. De olvassatok csak velem, képernyőképeken: Zughekker[...]

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    lcd 2008.07.12. 21:28:30

    égtelenkedjen:)
    süti beállítások módosítása