Muszáj definiálni?

Küldetésnyilatkozat
Biztonságpolitika és szerkesztési elvek
ZHB levelezőlista
PERELJ BE minket - de előtte ezt olvasd el
  • Zaftosabbnál zaftosabb visszaélések leírását várjuk a zughekker(kukac)gmail.com címre!

    UTOLSÓ OKOSSÁGOK

    letöltenivaló

    Fejlesztőknek
    mind ingyenes, teljes verzió


    Eclipse 3.3.2 – a legfrissebb Eclipse SDK C++/C-re élesítve (63 MB)


    PHP for Eclipse SDK - a név magáért beszél: letöltöd, kibontod, bemásolod és megy (9 MB)


    Xinox Java Creator (2 MB) kicsi, gyors, de erős (2 MB)


    SciTe v. 1.76 (0,8 MB) – körülbelül 30 nyelv forráskódjának írásánál ad segítséget. Mert szép színes


    Mitől döglik a kém?


    mind ingyenes, teljes verzió Tudjuk, hogy mindenkinek "a sajátja" a legjobb víruskeresője, a legbiztonságosabb tűzfala, de azért mi ezeket ajánljuk Windows-ra az ingyenesek közül


     Spybot Search and Destroy


     Spyware Terminator

    Kérem NE kerüljék el a pánikot!

    2009.04.01. 07:11 | Zughekker Zoli | Szólj hozzá!

    Címkék: vírus elemzés felhasználói biztonság conficker

    Csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg az első olyan vírus, ami sokkal inkább a felhasználói sajátosságokat, az emberi természet kihasználva tesz kárt. Most megkaptuk.

    Számos magyar nyelvű IT oldalon is lehetett olvasni a Conficker néven elhíresült féreg lehetséges hatásairól, többek közt az Antivírus Blogon, a Buhera Blogon és az Indexen.

    A vírusról röviden annyit kell tudni, hogy egy kritikus mértékű, NT-s Windows-verziókat érintő sebezhetőséget kihasználva terjedt el még az előző év második felében. Az első befogott változat gyorsan eltűnt, míg az utána jövő Conficker-változatok olyan ütemben terjedtek el, hogy a Microsoft negyedmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a vírus írójának fejére.

    Maga a féreg XP-s rendszerek esetében lehetővé teszi, hogy azok könnyen befoghatóak lesznek egy óriási botnethálózatba valamint más kártevők letöltődését teszi lehetővé. (Több helyen olvasható, hogy elméletileg akkora botnethálózat építhető ki 2009. április 1-én, amivel tetszőleges méretű szervert ki lehet nyiffatani elosztott túlterheléses támadással, ami a leginkább borúlátó, nem túl valószínű forgatókönyv. ) Az eset sajnos már szokásosnak mondható: adott egy több éves, több hónapja patchelhető windows-sebezhetőség, egy szintén több hónapja leirtható vírus és persze a felhasználó, aki nem fogja strapálni magát, amíg nem égetően szükséges.

    Ezúttal viszont például a virtuslist.com egy igazi conficker hype-ról ír, ami Magyarországon is érezteti hatását, ezt bizonyítja például az, hogy a Magyar Posta még közleményt is kiadott azzal kapcsolatban, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be ezen a napon az informatikai rendszereikkel kapcsolatban.

    Március 31-én főleg éjszaka, majd 1-én hajnalban továbbra is gomba módra szaporodott azoknak a fake-oldalaknak a száma, amik a féreg biztos eltávolítását ígérik valójában pedig a felhasználó pont az ilyen oldalak meglátogatásakor fertőzi meg a saját gépét! Ami fontos, hogy ezeknek az ál-eltávolító programoknak a működéséhez már felhasználói beavatkozás szükséges, azaz szó sincs arról, hogy automatikusan terjednének, sokszor még ahhoz sincs köze, hogy a felhasználó rendszerén milyen sebezhetőségek vannak.

    A közvetett kár elképesztő mértékű, hiszen a gépét féltő felhasználó a Conficker-pánik hatására nem gondolkozik majd sokat, inkább kattint és telepít – minden szart, ami elé kerül. Azaz minden túlzás nélkül elmondható, hogy a lényeg a felhasználó-gép interakcióban van, amivel gyakorlatilag akármi telepíttethető a felhasználóval.

    Megoldásként minden windows-felhasználó a legjobban teszi, ha kizárólag az általa ismert vírusirtó cégek oldalairól tölt le szükség esetén frissítéseket és frissíti a rendszerét.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://zughekker.blog.hu/api/trackback/id/tr761039120

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása