Muszáj definiálni?

Küldetésnyilatkozat
Biztonságpolitika és szerkesztési elvek
ZHB levelezőlista
PERELJ BE minket - de előtte ezt olvasd el
  • Zaftosabbnál zaftosabb visszaélések leírását várjuk a zughekker(kukac)gmail.com címre!

    UTOLSÓ OKOSSÁGOK

    letöltenivaló

    Fejlesztőknek
    mind ingyenes, teljes verzió


    Eclipse 3.3.2 – a legfrissebb Eclipse SDK C++/C-re élesítve (63 MB)


    PHP for Eclipse SDK - a név magáért beszél: letöltöd, kibontod, bemásolod és megy (9 MB)


    Xinox Java Creator (2 MB) kicsi, gyors, de erős (2 MB)


    SciTe v. 1.76 (0,8 MB) – körülbelül 30 nyelv forráskódjának írásánál ad segítséget. Mert szép színes


    Mitől döglik a kém?


    mind ingyenes, teljes verzió Tudjuk, hogy mindenkinek "a sajátja" a legjobb víruskeresője, a legbiztonságosabb tűzfala, de azért mi ezeket ajánljuk Windows-ra az ingyenesek közül


     Spybot Search and Destroy


     Spyware Terminator

    Netes társkeresés biztonságosan II.

    2008.05.02. 04:48 | Zughekker Zoli | Szólj hozzá!

    Címkék: magánszféra felhasználói biztonság netkultúra tarskereso es chat


    Az internetes társkereséssel kapcsolatos cikksorozat második cikkében kevésbé szolgáltatói, inkább felhasználói oldalról – ilyen módon sokak számára kevésbé unalmasan – fogom meg a témát.

    Évek folyamán nem kevesen fordultak már hozzám olyan problémákkal, amik lényegében az internetes társkeresés során elővigyázatossággal megelőzhetőek lettek volna. Itt nem törvényeket, inkább ajánlásokat fogalmazok meg, amikkel nagyban csökkenthető annak a kockázata, hogy ne adj’ Isten pont Téged jól megszivassanak.



    1.    A webes társkereső rendszerekre és a való életbeli kommunikációra egyaránt igaz, hogy minél több információt adsz ki magadról, annál nagyobb az esélye, hogy kiderüljön, hogy valóban egymást keresitek-e. Viszont ezzel annak a kockázata is növekszik, hogy a magadról elárult információval a másik, ismeretlen fél visszaél, például mert egy szarkeverő kollégád, iskolatársad, felbőszült volt párod, azaz nem is az, akinek mondja magát az interneten keresztül.

    2.    Ha viszont túl kevés információt árulsz el magadról, az ismerkedést egyszerűen ellehetetleníted, így meg kell találni az arany középutat azzal kapcsolatban, hogy mennyi mindent árulsz el magadról.

    3.    Akivel még személyesen nem találkoztál vagy csak néhányszor, ne bízz meg benne teljesen csak azért, mert régen ismered! A teljes természetét nem ismerheted, így nem tudhatod, hogy esetleg kinek pletykálja el vagy véletlenül mondja el azokat a dolgokat, amiket bizalmasan közölsz vele magadról.

    4.    A társkeresés folyamán, legyen szó akár chatről, akár más csatornáról, NE azt az e-mail címet, MSN-címet és mobilszámod add meg, ami publikus, könnyen lehet következtetni belőle a kilétedre!

    5.    MSN: A társkeresés céljára egy plusz e-mail cím és MSN-cím létrehozása nem több néhány percnél, ha pedig MSN-en szeretsz ismerkedni, megfelelő kliensprogrammal megoldhatod, hogy egyszerre legyél belépve a normális és a társkeresésre beélesített MSN-eddel. Ha kell, futtathatsz két MSN-kliensprogramot is, a mai PC-k már nem döglenek bele ilyenbe.

    6.    E-mail cím: az iWiW-vel ellentétben nagyon sok közösségi portál még mindig lehetővé teszi a felhasználók e-mail- vagy MSN-cím szerinti keresését, ezt nagyon sokan ki is használják! Ezért is fontos, hogy ne azt az MSN-t és e-mail címet add meg ismeretlennek, amit hivatalosan és egyéb célra használsz.

    7.    Telefon: ma már szinte mindenkinek van otthon legalább egy fölösleges telefonja. SIM-kártyát pedig néhány ezer forintért vehetsz akárhol. Így szintén pillanatok alatt beélesíthetsz egy hívószámot a társkereséshez. Ha eljön az az idő, amikor megadjátok egymásnak a mobilszámotokat, add meg azt, amit csak társkeresésre használsz, persze a másiknak nem kell tudnia, hogy ez a "társkeresős számod", mert az bizalmatlanságot ébreszt.

    8.    Speciális ajánlások a hívószámmal kapcsolatban
    -    Hozzám hasonlóan paranoiásaknak ajánlható, hogy mindenkinek a számát mentsd el a társkeresős mobil telefonkönyvébe és csak akkor fogadd a hívást, ha a hívó azonosítható. Így sok bonyodalom elkerülhető, amibe most nem megyek bele.
    -    Ha már jól ismered a másikat és megadod neki a mindennapos használatra szánt mobilszámod, nem kell magyarázkodni azzal kapcsolatban, hogy miért van kettő, mert csak zavart keltesz vele!
    -    A társkeresős készülék telefonkönyvből még akkor se törölj senkit, ha kiderült róla, hogy leendő partnerként teljesen esélytelen. Ha ugyanis valaki SMS-eket küld vagy arról próbál meg hívogatni, tudni fogod, hogy ki az, csak egyszerűen nem veszed fel.
    -    Természetesen a szám legyen titkos az on-line telefonkönyvben és a tudakozóban is, a szolgáltatónál pedig állíts be normális ügyfélbiztonsági kódot, hogy ezen ne tudjon akárki változtatni!
    -    Ha ezeket betartod, egyszerűen kiküszöbölhető, hogy telefonon zaklasson valaki, akit az interneten teljesen más embernek ismertél meg.
    -    Ha nagyon kitartó, egyszerűen lecseréled a számot vagy új SIM-kártyát veszel. Az elővigyázatosság 1-2 ezer forintos, egyszer befizetendő ára megéri a társkereséshez.
    -    Számolj vele, hogy mivel a másikat nem ismered, a számod akárkinek megadhatja, ami még mindig jobb, ha a kamu-számoddal tesz, mintha a valódival tenné!
    -    A legszebb az egészben: így nem kell sokat filózni azon, hogy mikor jött el az idő arra, hogy a számod megadd és a társkeresés gördülékenyebb lesz. Hiszen teljes mértékben kontrollálni tudod a telefonos elérhetőségedet olyanok felől, akiket még nem ismersz.
    -    (a mobil biztonsággal kapcsolatban később egy teljes cikk keretében foglalkozom)

    9.    Speciális ajánlások az MSN-használattal kapcsolatban
    -    mivel az MSN-címed a társkereséshez hoztad létre, ezért arra is használd, csakis arra! Azaz ha címjegyzékben ne keveredjenek az egyébként használt kontaktok azokkal, amiket a társkereső rendszerben adtak meg neked ismeretlenek. Szintén hosszú lenne elmagyarázni, hogy miért, de hidd el, hogy nagy gubanc lehet belőle.
    -    SOHA ne törölj vagy blokkolj senkit az MSN-ről! Ha valaki fent van az MSN-listádon, de nem szeretnél vele kommunikálni, egyszerűen ne válaszolj rá, amikor rád kattint! Néhány eset után ő fog törölni téged, ez netpszichológiai tény.
    -    Ugyanakkor te magad ne tekintsd gesztus értékűnek, ha valaki MSN-en nem válaszol, lehet, hogy tényleg nincs gépnél, esetleg elfelejtett kijelentkezni.
    -    Az MSN-hez használt azonosítót olyan e-mail címhez rendeld hozzá, amiről nem feledkezel meg, így nem fog inaktivitás miatt törlődni! Ez azért fontos, mert ha valaki csak MSN-re használ egy címet, levelezésre már nem, az ingyenes levelezőrendszerek törlik a fiókját. Tehát az MSN-fiók megmarad, az e-mail cím viszont újraregisztrálható és itt a lényeg! Ugyanis, ha az e-mail postafiókod törlődött, bárki által újraregisztrálható a postafiók ugyanazzal a címmel és ezt a www.passport.com –on az MSN-címed beírva az elfelejtett jelszóra kattintva az illető megváltoztathatja az MSN-jelszavad, hiszen az általa birtokba vett e-mail címre küldi ki az MSN-rendszere a jelszó változtatására mutató linket.
    -    Gyakorlatilag az összes valamirevaló MSN-kliensprogram beállítható úgy, hogy automatikusan naplózza a beszélgetéseket. Ezt érdemes is kihasználni, hiszen nem foglal sok helyet, és ha valaki rád kattint mondjuk 1 év után az MSN-en, akiről már elfelejtetted, hogy ki, csak a naplófájlt meg kell nyitni és arról nagyobb eséllyel fog eszedbe jut.
    -    Ismét ultra-paranoiásaknak: az MSN Plus! lehetővé teszi a naplófájlok titkosítását. A használata egyszerű és ha esetleg több évnyi naplózott beszélgetés kikerülne a gépedről vagy valaki a gépeden megpróbálná elolvasni, nem fogja tudni a titkosító jelszó nélkül megnyitni a fájlt.

    10.    Speciális ajánlások az e-mail címmel kapcsolatban
    -    hasonlóan az MSN-címhez itt se keverd szezont a fazonnal! Azaz azt az e-mail címet kizárólag netes ismerősökkel való kapcsolattartásra használd, ne keverd bele azokat, akikkel napi kapcsolatban vagy!
    -    az ingyenes e-mail szolgáltatók esetén számolni kell azzal, hogy ha nem lépsz be egy darabig, a postafiók "törlődik" és újraregisztrálható. A kockázat mindebben az, hogy ha valaki újraregisztrálja saját magának ugyanazzal a címmel, minden webhelyre be tud lépni, ahol azt az e-mail címet adtad meg regisztrációkor, hiszen az elfelejtett jelszó funkció mindenhol ott van! Ennek tipikus felhasználási területe a jól ismert közösségi portálokhoz való hozzáférés ellopása – pl. iWiW, MySpace, stb. Miért is tettem idézőjelek közé azt, hogy törlődik? Azért, mert szép számmal vannak olyan levelezőrendszerek, ahol ha valaki újraregisztrál egy korábban létezett címet, majd belép, megtalálhatja az eredeti tulajdonos ottfelejtett levelezését. Ennek bonyolult technikai okai vannak, amit sajnos sok levelezőrendszer mintha nem is akarna kijavítani.
    -    Az e-mail címed mellett megjelenő nevednek nem kell a teljes anyakönyvi nevednek lennie.
    -    Ne törölj e-mailt! Te felejtesz, a számítógép nem. A régi leveleket rendszerezheted, semmilyen megterheléssel nem jár számodra az, ha van egy rakás régi leveled, akkor miért ne használd ki ezt? Ahogy az MSN naplófájljaira, erre is igaz, hogy csak jól jöhet, társkeresős karriered egy archaikus darabját pár másodperc alatt elő tudod keresni még akkor is, ha csak rémlik, hogy kivel kapcsolatban, mit kellene keresned.

    11.    Anélkül is tudtok ismerkedni, hogy olyan dolgokat mondanál el magadról, amik alapján egyértelműen azonosítható vagy. Viszont számolj vele, hogy az iWiW-vel még akkor is meg lehet találni, ha nem árultad el sem az ott megadott MSN-címed, sem a mobilszámod. Ha valakinek tudod a keresztnevét, körülbelüli korát, azt, hogy hol lakik és még egy egészen apró információszeletet, mint amilyen az iskola vagy a munkahely nevének részlete, már meg tudod találni közel kétmillió felhasználó közt a részletes keresővel! Nem hiszed el? Próbáld ki élesben és láss csodát!

    12.    Ismét ultra paranoiásaknak írom: korábban írtam, hogy a teljes anyakönyvi név használata teljesen szükségtelen, de nem is jellemző. Ehhez még hozzá lehet tenni, hogy nem is kell a valódi keresztnevedet használni a társkereséskor! Ez olyan esetben indokolt, ha olyan speciális szexuális szokásod van, amit a másik félnek is tudnia kell, a társkeresés szempontjából kimondottan releváns, viszont ciki lenne ha valahogy visszaszivárogna a dolog az ismerőseidhez. Speciális szexuális szokás például büntiszex’, pisiszex vagy ha valaki nem heteroszexuális, ennek megfelelően meleg társkereső rendszerbe regisztrált, de nem lenne oda az örömtől, ha egy idő után a munkahelyén arról suttognának a kollégái, hogy "ott a b*zi" csak azért, mert valahogy visszajutott az információ. Emlékeztetőként: a közösségi portálokon senki nincs távolabb a másiktól 3 lépésnél, ami a valóságban is így van. Azaz ismerősöm ismerőse, esetleg ismerősöm ismerősének ismerőse vagy. Következésképp sosem zárható ki, hogy az ismerősi körödbe visszaszivárogjon például az, hogy szereted, ha szó szerint pórázra fog a csaj az ágyban, mert azt szeretitek.

    13.    Személyes találkozás – állítólag az első találkozás a döntő. Szerintem meg ezen kívül még a második, harmadik és a negyedik, de ez most biztonsági szempontból mellékes. Találkozási helyként nappali időpontot beszéljetek meg olyan helyen, ahol a forgalom nem is túl nagy, de nem is túl kicsi. A túl forgalmas hely azért kedvezőtlen, mert ha élőben derül ki, hogy nagyon oltás az illető, az ciki tud lenni még akkor is, ha megpróbálod bebeszélni magadnak, hogy nem. Ilyenkor tapintatosan kell valamilyen frappáns lekoptató dumával lerázni a másikat, de legkorábban pár perc elteltével! Az, hogy a hely túl kihalt, a gyengébbik nem számára jelenthet kockázatot, hiszen a pasi hiába tette a szépet akár hónapokon keresztül is, csajként nem zárhatod ki annak az esélyét, hogy esetleg erőszakoskodni akar. A Netes társkeresés biztonságosan I. cikkemben még az is szóba került, hogy meleg társkereső rendszereken keresztül bepalizott áldozatokat raboltak ki, vertek meg, stb, ami gyakorlatilag biztosan elkerülhető lett volna egy normális találkozási pont megbeszélésénél. (ennek persze semmi köze ahhoz, hogy melegek voltak)

    14.    Az e-mailen történő levelezés még választékos megfogalmazás mellett is, emellett az MSN Messenger még ahhoz sem ad elégséges információt, hogy egyáltalán érdemes-e találkozni a másikkal. A magyarázat az, hogy amikor valakinek látod (vagy nem is látod) az arcképét, kialakul benned a másikról alkotott mentális reprezentáció, egy belső kép, így tudattalanul annak megfelelően fogsz viszonyulni hozzá. Sőt, ez kihat a kommunikáció folyamára is, amit több szociálpszichológiai kísérlet is igazolt. Ennek megfelelően csak akkor beszélj meg valakivel találkozót, ha már beszéltél vele telefonon! A beszédhangon keresztül ugyanis már sokkal több információ jön át, többé-kevésbé érzékeled a hangján keresztül a gesztusait, sőt, még a gondolkodásmódját is. Szóval ha valaki azzal áll elő, hogy majd személyes találkozáskor ad számot, felejtős!

    15.    A fotóról. A tévhittel ellentétben nem jelent számottevő kockázatot az, ha fotót töltesz fel magadról, az se különösebben, ha küldesz. Ha akt fotót is használsz, elengedhetetlen, hogy a tested és az arcod egyszerre SOHA ne látszódjon, ugyanis szerencsétlen esetben viszontláthatod pár helyen, ahol nem szeretnéd.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://zughekker.blog.hu/api/trackback/id/tr49450635

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása