Muszáj definiálni?

Küldetésnyilatkozat
Biztonságpolitika és szerkesztési elvek
ZHB levelezőlista
PERELJ BE minket - de előtte ezt olvasd el
  • Zaftosabbnál zaftosabb visszaélések leírását várjuk a zughekker(kukac)gmail.com címre!

    UTOLSÓ OKOSSÁGOK

    letöltenivaló

    Fejlesztőknek
    mind ingyenes, teljes verzió


    Eclipse 3.3.2 – a legfrissebb Eclipse SDK C++/C-re élesítve (63 MB)


    PHP for Eclipse SDK - a név magáért beszél: letöltöd, kibontod, bemásolod és megy (9 MB)


    Xinox Java Creator (2 MB) kicsi, gyors, de erős (2 MB)


    SciTe v. 1.76 (0,8 MB) – körülbelül 30 nyelv forráskódjának írásánál ad segítséget. Mert szép színes


    Mitől döglik a kém?


    mind ingyenes, teljes verzió Tudjuk, hogy mindenkinek "a sajátja" a legjobb víruskeresője, a legbiztonságosabb tűzfala, de azért mi ezeket ajánljuk Windows-ra az ingyenesek közül


     Spybot Search and Destroy


     Spyware Terminator

    Zughekker matekérettségi megoldásokkal

    2009.05.06. 14:15 | Zughekker Zoli | 1 komment

    Címkék: közélet elemzés hülye feladat

    Ebben az évben konkrétan nem volt érettségi botrány [eddig], felmerült hát, hogy esetleg lehetne fake-elni egy feladatlapot próbára téve a net népét. Volt ebben a verzióba Fermat-Wiles-tétel, Subba koncert Marcival, infláció közbeni fegyverkezés záptojással, sertésinfluenza, csonkagúla PINA-betűzéssel. Mégsem jött be, kellemes következtetést könyvelhetünk el: az érettségizők döntő része nem hülye. Legalábbis a fórumozó részük biztosan nem.

    Néhányan értesülhettetek róla, hogy még elsején egy olyan PDF kezdett keringeni, amiről több fórumozó azt hitte, hogy valójában a 2009. májusi matematika érettségi feladatlapjáról van szó – annak ellenére, hogy az utolsó oldalon olvasható, hogy nem hivatalos változat és a feladatlap formailag legfeljebb a fedlap megtévesztő, egyébként alig hasonlít egy valódi érettségi feladatlaphoz. 

    A koncepció nagyon egyszerű volt: a korábbi érettségi feladatlapok mintájára elkészült a házilag barkácsolt feladatlap, ami kicsit hasonlít a valódihoz. Szellemi fogyatékos, diszlexiás és néhány érintett hírszerkesztő olvasónk [l. alább] figyelmébe ajánljuk az utolsó oldalon lévő figyelmeztetést, ami szerint a feladatsor nem hivatalos verzió. Határozottan elutasítom Bakonyi Lászlónak azt a nyilatkozatát, hogy a feladatlap bedobásának célja a zavarkeltés lett volna. Aki nem teljesen hülye, szinte azonnal vágta, hogy matek-hoaxról van szó, ezzel kapcsolatban ajánljuk az alábbi fórumokat, ahol a fórumozók gyakorlatilag azonnal rájöttek erre:

    Az egyik a felvi.hu fórumában az emelt szintű érettségi topikja  és az SG érettségi fóruma. 

    Egy tévécsatorna szerkesztőségébe valaki e-mailen küldte be a PDF-fájlt, a szerkesztőség az üggyel kapcsolatban nem sajnálta rá az időt, hogy hülyét csináljon magából: kérdezett matematika tanárt, államtitkárt, OH-elnököt, és rendőrségi feljelentést is tett a BRFK-nál [olyan jogcímen, hogy  akarták szivatni őket?], ahol valószínűleg a pofájukba röhögtek, hiszen bűncselekmény gyanuja nem állapítható meg. Arról viszont egy büdös szó nem esik, hogy aki ezt a feladatlapot megoldja, gyakorlatilag egy teljes értékű feladatsort old meg, azaz gyakorol, mert minden példa megoldható, igaz, nem középszintű érettségi nehézségű. Egyszerűen azért, mert a feladatok középiskolában használt könyvekből valamint korábbi évek érettségi feladatai közül lettek kiválogatva.

    Még emlékezhetünk rá, hogy Tomcat még 2005-ben tett fel webre fake történelem érettségi feladatokat, amire megdöbbentően nagy volt a kereslet, több ezren bekajálták, hogy a valódi feladatsorhoz jutottak hozzá dacára annak, hogy egy kérdés még Magyar Bálint életét és halálát is feszegette, ami ugye nem vehető túl komolyan.

    Ez a matematika érettségi viszont hús-vér megoldható feladatokból áll, csak éppenséggel néhány nagyon súlyos probléma van vele:
    -    szinte mindenki rávágta, hogy túl nehéz ahhoz, hogy középszintű legyen
    -    a Fermat-Wiles-tétel, amit sokan még mindig Nagy Fermat-sejtésként emlegetnek, a feladatlap elején van. Ha valaki meglátja a több száz oldalas bizonyítással rendelkező tételt a feladatok közt, azonnal vágja, hogy fake és legfeljebb szórakozásból olvassa tovább.
    -    Ügyesen észrevettétek, hogy a csonkagúlás feladatban a test sarkainak betűzése merőben eltér a konvencionálistól. A hasáb alaplapja: PINA :- )
    -    Nem tudom, hogy mennyire lehet polkorrektnek nevezni egy olyan szöveges feladatot, amiben egy záptojásokkal fegyverkező állampolgárról van szó, mindenesetre komolyan vehetőnek aligha mondhatjuk.
    -    Az I. összetevőben kettő darab 7-es sorszámú feladat van.
    -    A 18-as kombinatorikai feladat, ahol egy turistacsoport egyszerre kap sertésinfluenzát, Q-lázat és hepatitist, még egészen „életszagú” ugyan, semmiképp sem mondanám komolyan vehetőnek.
    -    Ha mindez nem lenne elég, ajánljuk figyelmetekbe a 16-os, Subba koncertes feladatot, ami egy az egyben egy korábbi érettségi feladat átköltése.

    Aki tehát lemaradt volna, a feladat lap egy példánya letölthető innen a megoldások pedig innen

    Jó kérdés, hogy a feladatlapot ki küldözgette szét, de jelentkezzen és vendégünk akármire!

    Első merítésre két hírportált találtam, amelyik beszopta a témát [az első példány május 1-én este tűnt fel]. A HírTV hozza a formáját, a hivatalos stílusú lúzerkedés ismét hozza az ívet.

    Matematika érettségi feladatsort küldtek a hírTV-nek, 2009-05-02 19:00

    Matematika érettségi feladatsort küldtek az MNO-nak, 2009. május 4. 21:58

    A bejegyzés trackback címe:

    https://zughekker.blog.hu/api/trackback/id/tr681106157

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Alízium · http://minerva-szki.hu/szakkepzesek/ujsagiro-1.php 2009.10.26. 13:35:13

    Majdnem mindig van valaki, aki megszerzi, így vagy úgy.
    Amit nem értek, hogy erre mi szükség, lévén manapság olyan pofon egyszeűá a középszintű matek.
    süti beállítások módosítása