Muszáj definiálni?

Küldetésnyilatkozat
Biztonságpolitika és szerkesztési elvek
ZHB levelezőlista
PERELJ BE minket - de előtte ezt olvasd el
  • Zaftosabbnál zaftosabb visszaélések leírását várjuk a zughekker(kukac)gmail.com címre!

    UTOLSÓ OKOSSÁGOK

    letöltenivaló

    Fejlesztőknek
    mind ingyenes, teljes verzió


    Eclipse 3.3.2 – a legfrissebb Eclipse SDK C++/C-re élesítve (63 MB)


    PHP for Eclipse SDK - a név magáért beszél: letöltöd, kibontod, bemásolod és megy (9 MB)


    Xinox Java Creator (2 MB) kicsi, gyors, de erős (2 MB)


    SciTe v. 1.76 (0,8 MB) – körülbelül 30 nyelv forráskódjának írásánál ad segítséget. Mert szép színes


    Mitől döglik a kém?


    mind ingyenes, teljes verzió Tudjuk, hogy mindenkinek "a sajátja" a legjobb víruskeresője, a legbiztonságosabb tűzfala, de azért mi ezeket ajánljuk Windows-ra az ingyenesek közül


     Spybot Search and Destroy


     Spyware Terminator

    Fagyasztó piercing - Heti FH hoax

    2009.01.11. 16:28 | Zughekker Zoli | 20 komment

    Címkék: hoax biológia

    ...is lehetne akár a Független Hírügynökség által tegnap leközölt, majd több lap által is lazán átvett bulvárhír, ami szerint ilyen hidegben a piercingek fagyási sérüléseket okozhatnak. (Az Indexen nagyon helyesen a Bulvár rovatban van.) Kicsit offtopic lesz az írás, ezért előre is elnézést!

    Inkább sajtóhekknek nevezném a dologot, de ha többen viselnének piercinget, akkor az erősen hoaxgyanus kategóriába sorolnám. Mindig megmosolyogtam azokat az írásokat, amik egy-egy élettani jelenséget egy-két okra akartak visszavezetni annak biztos tudatában, hogy az emberi szervezet így működik és pont.

    Néhány orvosis ismerőst megkérdeztem, mire az egyik olyan röhögésbe tört ki a hír hallatán, hogy le kellett tennie a telefont. A gyanum beigazolódott: a piercing nem okozhat fagyási sérüléseket, egyszerűen azért, mert a fém hőkapacitása a vízben bő élő szövet hőkapacitásához képest nagyon kicsi. Emellett a piercing tömege az őt "fűtő" szövetek tömegéhez képest elhanyagolhatóan kicsi, azaz a testékszer folyamatosan követi a test hőjét.

    Szóval a piercing semmiképp sem okozhat fagyási sérülést, legalábbis nehéz elképzelni, hogy olyan extrém méretű vagy extrém hülye hezetben legyen. Az orvosi szakirodalomban egyszerűen még nem is dokumentáltak ilyet. Mindenesetre, ha valaki tudja, hogy az FH-nél a hány kg a testtömege annak a jóembernek, aki ezt kitalálta, írjátok meg, komolyan a hét elején átugrok a biofizikai intézetbe kis segítséggel kiszámolni, hogy hány kiló vasat kellene aggatni az illetőre ahhoz, hogy az tényleg fagyási sérülést okozhasson.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://zughekker.blog.hu/api/trackback/id/tr57871075

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.01.11. 20:28:14

    azért jó, hogy nincs piercingem :)

    vidéki suttyó 2009.01.11. 21:14:02

    A felesegemnek fülbevaloja van, es azt mondja, elegge tud fajni, amikor hideg eri.

    j311 2009.01.11. 21:38:21

    A testtömeghez képest lehet, hogy kicsi a piercing, de jellemzően kiálló testrészeken van, amik egyébként is hajlamosak a kihűlésre. Szóval aki az 5 gramm piercing 80 kg ember = nincs semmi hatással nevezi hoaxnak a hírt, az nem túl okos.
    A májad lehet, hogy 36 fokos marad, attól még az ujjadon lévő gyűrű szépen kihűl a kezeddel együtt. Azért is hoztam ezt a példát, mert láttam már gyűrű okozta fagyási sérülést. Piercingest még nem, de nem elképzelhetetlen.

    Zughekker Zoli · http://zughekker.blog.hu 2009.01.11. 21:51:36

    Ok, de vegyétek észre, hogy a dolog az előfordulási valószínűségéhez képest nevetségesen el van túlozva az eredeti hírben. Azt nem állítottam, hogy a teljes testtömeg hőkapacitása hat a piercing hőmérsékletére, nyilván csak az a rész, amelyikkel a piercing érintkezik vagy közel van hozzá. Viszont az is elvezeti a fém felől érkező hideget anélkül, hogy kihűlne, hiszen az élő szövetben a nagy hőkapacitású folyadék ráadásul kering is [venula-k és arteriola-k]. Erre lehet mondani, hogy mondjuk a fül porcában helyezett piercing más tészta, de ott meg pont azért nem okozhatna fagyási sérülést a testékszer, mert a szövet kevésbé erezett.

    Nem tudom, csak feltételezem, de ha egy súlyosabb gyűrű fagyási sérülést okozott, az azért is lehetett, mert a gyűrű kihatott az ujj keringésére, főleg, ha esetleg túl szűk volt.

    BiG_ 2009.01.11. 22:25:11

    @Zughekker Zoli:
    Lehet, hogy a fém hőkapacitása kicsi, de a hővezetése kitűnő! Nem véletlen, hogy a hideg fémekhez nem szabad csupasz kézzel nyúlni, mert lejön a bőröd. Ugyanígy a jó vérellátású nyelv is lazán odafagy a hideg fémhez.

    Az a kérdés, hogy a fém mekkora és milyen módon éri a hideg. Ha jó a hűtés (szél!), bizony kihűtheti a vele érintkező bőrt.
    Gondolj bele, hogyan és miként távozik a géped procijából a hő...


    Üdv!

    éjjelnap.pál 2009.01.11. 23:00:06

    www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view?id=218

    Hmm, úgy tűnik az orvos, aki ezt lektorálta benne hagyott egy kis "humort".

    stanyecli 2009.01.11. 23:02:59

    Ráadásul az még milyen kurvajó lenne, ha nem hemzsegne az írás minden sora helyesírási hibáktól.

    Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.01.11. 23:04:04

    Előbb fagyna le a fülem, mint a szemöldökömben lévő piercing fagyást okozna nekem. Kizárt, hogy olyan szinten tudjon lehűlni a "fejemben" a fém, hogy azt ne előzé meg a testem többi nem becsomagolt részének súlyos károsodása. Na, persze ez egy kicsi cucc itt az arcomban, nem egy olyan bumeráng, mint a fotón figyelő fickóé.

    Zughekker Zoli · http://zughekker.blog.hu 2009.01.11. 23:15:09

    @amc: erősen ajánlanám figyelmetekbe a hőkapacitás és hővezetés közti összefüggést!

    Szinte akármilyen hideg lehet egy kis tömegű fém tárgy, ha mondjuk rátenyerelsz, a fém gyorsabban fog felmelegedni, mint a tenyered lehűlni tőle.

    Hűtőrácsot meg ne nyalogassatok :-)

    aFx 2009.01.11. 23:23:28

    hm, azért én egy nagyméretű, díszített felületű (tehát nagyobb felületen érintkezik a levegővel) fültágítóval óvatosan mászkálnék a hidegben...

    de mondjuk egy pontpiercingnél vagy vékony karikánál szerintem elhanyagolható a dolog veszélye.

    a fém hővezető képessége meg tényleg nagyon jó, a hőtartó képessége pedig baromi rossz. namármost, gyűrű (ami egész jó felületen érintkezik a bőrrel) alapján: a gyűrű sem lesz testhőmérségletű, inkább a szoba hőmérségletét fogja nagyon jól közelíteni. ha kimész vele a minuszokba, akkor meg egyengesen baromi hideg lesz (jó, én egy relatív nagy felületűt hordok... egyebekről meg nem tudok nyilatkozni), ha nem húzol kesztyűt.

    szóval nagy külső felületű fémekkel csak óvatosan ebben a baromi hidegben, nem valószínű, hogy le fog fagyni bármitek is, de inkább dugjátok ruha alá. fő az óvatosság;>

    Iron 2009.01.11. 23:23:29

    tattoo.about.com/cs/psafety/a/aa111603a.htm

    "Frostbite, in a nutshell, is skin or soft tissue that freezes due to exposure to cold. Usually the surface appears pale, or a waxy white color, and does not move normally or is stiff. Your body is designed to fight cold. However, when you get too cold, the body stops sending warming blood to the extreme surfaces of the body (nose, ears, fingers etc.), and keeps it near the core of your body to protect vital organs and prevent hypothermia. This automatic protection means those places deprived of blood flow are subject to freezing. Add to that a piece of metal jewelry of any gauge, and you complicate the situation. The jewelry can actually intensify the cold by acting as a heat sink. In other words, as the jewelry gets cold, it transfers more cold to the pierced area, like inserting an icicle, carrying the cold inside that soft tissue making it that much worse. Basically, you're being frozen from the inside out."

    Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.01.12. 00:08:53

    Azért meg englishül írták, akkor már az okosabb, jobb, szebb? Ugyanaz a duma, ami itt is elhangzott már, csak más nyelven, bazz.

    2009.01.12. 00:16:38

    A képen látható ipsének nem csak az orra fog lefagyni, hanem a füle is:) minusz 20 fok alatt majdnem mindegy a méret:)

    Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.01.12. 00:28:28

    Mint az látható a haja már meg is fagyott... :)

    Iron 2009.01.12. 00:29:33

    @Skulo: akkor te nem tudsz angolul

    pont azt írja le, miért is fagyhat el a szövet egy beleszúrt fém bizbasztól

    Ebzon 2009.01.12. 05:20:29

    Hát az egész attól függ mennyit vagy a hidegben.Viszont azt hogy az orvos kiröhögte ezt az elméletet ,abból csak azt szűröm le hogy remélem engem nemfog ellátni 1 ilyen orvos.....Ironnak meg igaza van ,nem azt írta le mint más,hanem azt hogy a tested automatice nem küldi tovább a vért az extrémen kihülő helyekre,mert ezzel csak tovább hűtené a véredet ,ami valjuk meg elég para.

    vill 2009.01.12. 08:22:15

    Nem kapaszkodnék bele a csóka orrbavalójába, az tuti, de nem hiszem, hogy a szolídabb darabok sérülést okozhatnának. Esetleg mínusz 20-ban nem nyújtogatom sokat a nyelvem az utcán, nehogy hibernálja ezt a szép és hasznos szervemet a benne levő pírszing.

    Manyizga (törölt) 2009.01.12. 08:32:56

    Nemtom, nincs piercingem. DE az biztos, hogy a nyaklánc rohadtul meg tudja sütni az ember nyakát, ha a szaunában előredőlve üldögélek. Ekkor ugyanis nem ér a bőrömhöz egy jó része. Aztán amikor felegyenesedek, akkor jól megpörköl. Fájdalmas.
    Úgyhogy lehet, hogy tud fagyási sérülést is okozni... :D

    Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.01.12. 09:11:10

    Iron és a többiek, azaz az angol cikk is pont ugyanazt a Hoax gyanús faszságot írja le, csak más nyelven. Azaz, ha magyarul vitatkozunk rajta, hogy létezhet-e ilyen fagyás, akkor egy angol nyelvű szart belökve átvágod a gordiuszi csomót? Tökéletesen értem az angol szöveget, csupán tökéletesen értelmetlen volt bekopizni.

    Mindegy, hogy mit állapítottak meg a Britt tudósok, tény, hogy nekem van piercingem és még nem fagyott bele a fejembe. Pedig voltam kint mínusz 12-ben is.

    Vagy fordítsam le angolra, mert úgy hihetőbb lesz? :P
    süti beállítások módosítása