Muszáj definiálni?

Küldetésnyilatkozat
Biztonságpolitika és szerkesztési elvek
ZHB levelezőlista
PERELJ BE minket - de előtte ezt olvasd el
  • Zaftosabbnál zaftosabb visszaélések leírását várjuk a zughekker(kukac)gmail.com címre!

    UTOLSÓ OKOSSÁGOK

    letöltenivaló

    Fejlesztőknek
    mind ingyenes, teljes verzió


    Eclipse 3.3.2 – a legfrissebb Eclipse SDK C++/C-re élesítve (63 MB)


    PHP for Eclipse SDK - a név magáért beszél: letöltöd, kibontod, bemásolod és megy (9 MB)


    Xinox Java Creator (2 MB) kicsi, gyors, de erős (2 MB)


    SciTe v. 1.76 (0,8 MB) – körülbelül 30 nyelv forráskódjának írásánál ad segítséget. Mert szép színes


    Mitől döglik a kém?


    mind ingyenes, teljes verzió Tudjuk, hogy mindenkinek "a sajátja" a legjobb víruskeresője, a legbiztonságosabb tűzfala, de azért mi ezeket ajánljuk Windows-ra az ingyenesek közül


     Spybot Search and Destroy


     Spyware Terminator

    Nagyüzemi telefonbetyárokat fogtunk!

    2008.07.18. 12:06 | Zughekker Zoli | 3 komment

    Címkék: magánszféra vezérgecik

    Telemarketing terror: "a számukat a Matáv (!!) adta ki, 2002-ben még nem volt titkos".

    Éppen hazaruccantam a családomhoz látogatóba, amikor egy verőfényes délután, csörög a vezetékes telefon, a hívás rejtett számról érkezik, felveszem. Egy telemarketinges hölgy valamilyen üdülési lehetőséget kínált, mire megkérdeztem, hogy ehhez a hívószámhoz honnan jutottak hozzá. A dolog pikantériáját ugyanis az adja, hogy a szóban forgó vonal számát édesapám, mint előfizető, titkossá tette még évekkel ezelőtt. Így elvileg nem érhető el sem a telefonkönyvben, sem az on-line tudakozóban valamint a T-Com, mint szolgáltató nem adhatja ki harmadik félnek, így telemarketinges cégnek sem. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a szám igenis a Matáv (!!) adatbázisából származik, ám sokadjára feltett kérdésemre sem volt hajlandó megadni az alkalmazott annak a call centernek a nevét és elérhetőségét, amiről hívott! Érzékeny búcsút vettünk egymástól, miután csak annyi kiderült ki, Szombathelyről telefonált a World Travel Holding Kft. megbízásából. 

    A láthatólag utazásszervezéssel foglalkozó World Travel Holding Kft. telefonos megkeresésemre elmondta, hogy az illető call centert a 1 999 6183-as számon tudom elérni, így hívtam is sebtibe, mert igencsak kíváncsi voltam rá, hogy milyen adatbázisból származhat a telefonszámunk, na meg nem mellékesen a felelős adatkezelő kiléte. Bár még mindig nem tudtam a cég nevét, diplomatikusan azért azt elejtettem, hogy a telemarketinges egy szombathelyi telefonbetyár-team tagja, így a központi számon javasolták – ahol a hívást fogadó hölgy szintén nem mutatkozott be – hogy a szombathelyhez tartozó CC-nél kell érdeklődni, az 1 999 6170-es számon.

    A 1 999 6170-en egy hölgy fogadta a hívásomat, aki kispolgári sirámaim harmadszori végigmondása után, szintén azt bizonygatta, hogy csak kristálytiszta forrásból származó adatokat használnak fel telemarketinges célra. Természetesen tőle is kérdeztem a cégük nevét, mire kiderült, hogy az üzemeltető egy bizonyos Resorts Trend Kft., amiről nem mellékesen semmilyen információt nem lehet találni a neten, így akár a Madártani Egyesület nevét is bedobhatta volna. Nem hagytam magam, kisebb szóbeli kényszervallatás [értsd úgy: időhúzás] után bevallotta, hogy a rendszerük egy 2002-es adatbázisból dolgozik. Így a dolog érthetővé vált, hiszen akkor még a számunk tényleg nem volt a szám titkos, azaz akkor még jogilag nem volt védett a számunk a telemarketing-zombik ellen.

    Eléggé magától értetődő, hogy ha valaki a számát titkossá teszi, azért teszi, hogy onnantól kezdve ne terhelhessék a vonalat fölösleges balfaszságokkal. Azaz ne kelljen fölöslegesen telefonbeszélgetést fogadni azért, hogy kipuhatolják az előfizető politikai nézeteit, rádumálják a legújabb hyper-bio-porszívó megvásárlására valamint az előfizető ugyanúgy nem kíváncsi a mondjuk egy szekta által kínált vasárnapi össznépi-őrjöngési-traszbaesési programjaira, ahogy egy utazási ajánlatra sem.

    Ennek fényében telemarketing céljából azt kihasználva zaklatni a civilizált populációt, hogy a hívószám sok évvel ezelőtt még nem volt titkos, minimum pofátlanság. De biztosan lehetne találni olyan államot, ahol ilyenért a gatyát is le lehetne perelni az adott cég adatkezelőjéről.

    Már az a hozzáállás is sajátos, hogy egyik helyen igen, a másikon nem voltak hajlandóak bemutatkozni név szerint, amikor hívtam őket. Nem hivatalos jogászi konzultáció után megtudtam, hogy az adott cégnek, mint adatkezelőnek polgári jogi felelőssége van azért, hogy ilyen ne fordulhasson elő, nem dolgozhat olyan, korábban bespajzolt adatbázissal, ami jogi-adatkezelési szempontból egyszerűen nem konzisztens az adatbázis másik verziójával.

    Nos, amellett, hogy polgárjogaink ismét le lettek öntve egy jó adag meggymagos szarral, perelni nem fogunk, viszont amolyan subba-blogosan közprédává teszem az érintettek telefonszámát és állítólagos cégnevét:

    Az utazási iroda benyomását keltő Wolrd Travel Holding Kft. honlapján lévő nyilvános elérhetőségek:

    Telefon: +36 (1) 373 0660,  Fax: +36 (1) 373 0657

    A nem létező Resorts Trend Kft. Budapesthez és Szombathelyhez tartozó call centere: 1 999 6183 valamint 1 999 6170.

    A személyes felelőst nem kutattam fel, ám ez körülményes lenne egy olyan cégcsoport esetén, ahol még a telefonba sem mutatkoznak be, egymásra mutogatnak és azzal a szöveggel próbáltak lerázni, hogy a számunk a Matáv adatbázisából származik. Ez utóbbi kapcsán: ezek tényleg ennyire hülyék vagy engem néznek annak?

    Mindenesetre a fent megjelölt számokat nyugodtan lehet hívogatni szorgalmasan, hétvégén ingyen!

    Ahogy azt a cikk megjelenése után megtudtam, jogászunk szerint a cég eljárása teljesen jogellenes, kötelességük lenne mindig a hatályban lévő adatbázis alapján dolgozni, a direkt marketing tevékenység ilyen formában jogellenes.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://zughekker.blog.hu/api/trackback/id/tr2574116

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Ádám · http://suidroot.hu 2008.07.21. 12:27:55

    Néhány hete informatika érettségire készülve olvastam a direktmarketingre vonatkozó törvényi szabályzásokat. Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy vagy az adatvédelmi törvényben, vagy egy más, DM-re vonatkozó törvényben létezik olyan kitétel, ami kimondja, hogy az ilyen célra kiadott adatok maximum fél évig használhatóak föl. Érdemes lehet utánanézned.

    Gwynn 2008.07.27. 18:35:36

    Budapest (eTel) 999 0000 999 9999 eTel Magyarország Távközlési Kft.

    A 999 kezdetű számok nem a T-com felségterületéhez tartoznak, így az "ingyenes" hívásukra nem vegyél mérget.
    Főleg ahogy írod: Budapest és Szombathely a két végpont.


    A másik két szám:
    Teréz 373 0000 374 9999 Magyar Telekom Távközlési Rt.

    W3ber 2008.09.02. 19:44:06

    istenem hát matáv ugyanazokat számokat használja pl leadod előfizetésed akkor számot is azt meg kiadják másnak anonymitásod akkor lenne ha 1 uj faluban kötteted ve a telefont elsőként.
    süti beállítások módosítása